dogdancing

DOGDANCING

#dogdancing  #tanec se psem

DOGDANCING

Dogdancing je psí sport, při kterém pes a jeho páníček předvádějí nacvičenou sestavu na vybranou hudbu, která se svým tempem hodí k tempu psa. Dogdancing vznikl v Anglii roku 1990, kdy se konalo první veřejné vystoupení.

Sestavu tvoří různé cviky a triky, jako například otočky, slalom mezi nohama, sudy, panáčkování, couvání, atd. Psovod vede psa pomocí povelů, které má pes naučené a svými pohyby sestavu vhodně doplňuje. Sestava může být buď taneční (tančí i psovod) nebo sestava „vyprávějící“ příběh.

Dogdancingové závody se profilují do dvou kategorií – Freestyle a Heelwork to music.

Kategorie Freestyle je nejznámější a také divácky nejatraktivnější. Sestava je tvořena na hudbu z již zmíněných triků a měla by mít určité téma. V této kategorii je mnoho prostoru pro vlastní kreativitu a možností pro využití rekvizit. Pes může být vzdálen od psovoda a být v jakékoli pozici vůči němu.

Heelwork to music je vlastně chůze u nohy do rytmu hudby. Není to však chůze jen u levé nohy (jak známe z poslušnosti), ale v dogdancingu je dle pravidel celkem 10 heelworkových pozic, které pes zaujímá během sestavy. Dále se hodnotí směry, kterými psovod a pes v dané pozici jdou. Vše by mělo “ladit“ do hudby. Pes by se neměl příliš vzdalovat od psovoda.